9.7.2017

Cosplaykilpailujen palkinnot - räntti

Animeconin poksu Traconin poksun sisällä.
Minua on tässä muutaman vuoden aikana ihmetyttänyt cosplaykilpailut ja niiden olemattomat palkinnot.
Kun 2016 Traconin parikilpailussa sijoituimme parini kanssa ensimmäiseksi, voitimme kaksi järjettömän isoa pystiä. Bäkkärille päästyä olo oli hieman "Tässäkö tämä oli?. Toki voitosta olimme ja olen vieläkin onnellinen, se tuli aivan yllätyksenä emmekä edes tähdänneet siihen. Kisasin ennen Traconia 2015 Animeconissa ja sieltä sai vaikka mitä sälää, niin tulee hieman kiittämätön olo, kun jää kaipaamaan jotain lisää. Tuntuu, että palkinnoista ei hirveästi julkisesti huudella, joten eipä sitä kukaan osaa odottaa mitään.

Pokaali Ice ja Pokaali Dali näkynyt cossikisojen pokaaleina.
Mielestäni cosplaykisoissa pysti ei saisi olla ainut palkinto. Ei ne pokaalit nimittäin paljoa maksa. Pienellä salapoliisityöllä löytää eri pokaalitukuista tutut pokaalit, mitä coneissa käytetään. Ja ne eivät oikeasti maksa melkein mitään. Jos yhdessä kilpailussa on kolme sijaa ja kaikille pokaalit, niin ehkä maksimissaan pokaaleihin voi mennä 30e.
Tuntuu, että conit eivät hirveästi arvosta cossikisoja, kisaajia eikä voittajia, kun palkintona on ainoastaan se alle 10 euron muovipokaali marmorikivellä ja liimatulla tai teipatulla laatalla. Tai mitali jossa ei ole edes kaiverrusta mistä conista on kyse.

Hall cosplay-kilpailun palkinnoiksi voin hyväksyä pelkän pystin, koska se on matalemman kynnyksen kisa eikä kisaajatkaan odota siitä mitään. Vaikka nykyään Hall cosplay on menettänyt alkuperäisen tarkoituksensa tutustuttaa potentiaalisia kisaajia lavalle kisaamaan, vaan kisaajat nimenomaan pyrkivät kisaamaan sinne, mutta tämä onkin jo toisen aiheen murhe enkä siitä enempää avaudu tässä postauksessa.
Toki Halliin en myöskään haluaisi pelkkiä pystejä tai mitaleja, koska sijoittuneita olisi ihan mukava arvostaa jollain muullakin palkinnolla. Ennakkoilmoituksen vaativassa kisassa olisi jo hyvä, että palkintona olisi jotain muutakin kuin pysti.

Arvokisojen palkinnot ovat myös hieman mietittävä asia. Ymmärrän, että arvokisoissa toki kaikki haaveilevat ykköspalkinnosta edustaa Suomea ulkomailla. Mutta kyllähän sitä kaikki muutkin kuin ensimmäiseksi sijoittunut panostaa pukuunsa. Arvokisat ovat Suomen "suurimpia" cosplaykisoja. Joten miksi palkinnot unohdetaan niistä? Kaikki kisaajat kummiskin panostavat esitykseensä ja pukuunsa hyvin pitkän ajan. Ikävää, että conit eivät palkitse siitä yhtään enempää kuin pienellä pystillä. ECG karsinnassa ensimmäiseksi sijoittunut voittaa "starttirahaa" edustuspuvulleen, mutta ymmärtääkseni rahat tulee suoraan ECG kisan järjestäjiltä, eikä conilta joka järjestää karsintaa. Starttiraha on hieno asia, koska pieni sponsorointi edustajalle on hyvä ponnahduslauta eteenpäin mahdolliselle finaalipuvulle.

Muistilista nopeasti palkinnoista.
Minun oli helpompi muistella isompien conien palkintoja, koska niihin tässä kirjoituksessa keskitynkin muutenkin. Isommissa coneissa luulisi jo budjetin olevan hyvällä tasolla, että kisaajia voisi jo palkita. Pienissä coneissa ymmärrän, että palkinnot ovat vaikeampi seikka. Toki silti toivon, että sijoittuneet saisivat edes mitalin tai pokaalin, eikä vain kunniakirjaa. Ja jos nyt välttämättä on pakko tyytyä siihen kunniakirjaan, niin pyytäisin että se hieno paperi minkä kisaaja saa, niin se tulisi kirjekuoressa tai muovitaskussa. Tai kuten Animecon 2015 niin kehyksien kanssa.

Hyvä palkinto on semmoinen, jossa kisaajalle ei koidu enempää kuluja. Lahjakortit on aina turvallinen ja hyvä ratkaisu palkintoihin. Mutta esim. 10e lahjakortti Puolenkuunpeleihin summaltaan on huono, koska eipä sillä summalla oikein saa mitään ellei käytä omaa rahaa ostoksiinsa.
Animeconin Puriconin pääsylippu ja majoitus on myös huono palkinto sen suhteen, koska matkakulut voittajalle voivat olla suht korkeat. Mutta koska palkinto julkaistiin ennakkoon, niin kisaaja saa itse päättää haluaako ryhtyä siihen. Ei toki hirveän kannustava palkinto kisaamiseen, jos tietänee syksyn suunnitelmansa jo.

Tein viime kuussa kyselyä Twitterissä palkinnoista ja tässä tulos. Olen hieman pettynyt tulokseen. Monelta tuli vastaus "kunhan edes pokaalin saisi niin se riittää". Se on kyllä hyvin surullista, jos sijoittunut ei saa mitään pokaalia tai mitalia muistoksi kisaamisesta.
Pokaali tai mitali pitäisi olla itsestäänselvyys. Loput palkinnoista ovat extraa, joita silti toivon sijoittuneiden saavan.
Myös kyselyn kommenteista löytyy hienoja kommentteja, joita en tähän kirjoita uusiksi joten kannattaa käydä lukemassa!

Twitter on paras alusta kyselyille.

1 kommentti:

  1. Cosplaylajimitali on karmein mahdollinen palkinto random krääsän kanssa. Itse en edes kaipaa pokaalia. Lempipalkintoni tuli viime vuoden Popcultin design kisasta josta sain kunniamaininnasta pienet lahjakortit kahteen eri paikkaan ja söpön pienen kehystetyn kunniakirjan.

    VastaaPoista